Ingezonden

Naar aanleiding van het stukje in de Info van oktober 2016 van Wies Fijnaut over "In beweging", plaats ik hierbij een artikeltje uit De Castricummer. De groep "Bewust Bewegen" bestaat zes jaar en enkele leden van het VCC nemen er ook aan deel; met veel plezier! Wellicht heeft u hier ook zin in. U kunt altijd een proefles bijwonen.

Thea van den Bosch Kaag


DENK HIER MAAR EENS OVER NA!

Bij de kassa van een supermarkt stelt de jonge caissière mij voor om voortaan mijn eigen boodschappentas mee te brengen in plaats van een plastic tas te kopen. "Want plastic tassen zijn niet goed voor het milieu" zo zegt ze. Ik verontschuldig me en leg haar uit: "Wij hadden dat groene gedoe niet toen ik jong was!" De caissière antwoordt: "Ja en dat is nou juist ONS PROBLEEM vandaag-de-dag. JULLIE generatie maakte zich niet druk om het milieu te sparen voor de toekomstige generaties!" Ze heeft gelijk: onze generatie had dat groene gedoe niet in onze dagen.


Toen hadden we melk in flessen, frisdrank in flessen en bier in flessen, die we leeg en omgespoeld terug brachten naar de winkel. deze dan terug naar de fabriek en in de fabriek werden deze flessen gesteriliseerd en opnieuw gevuld. Wij deden echt aan recycling. Maar we deden niet aan dat groene gedoe in die tijd! We liepen trappen omdat we niet over roltrappen en liften beschikten in elk gebouw. We liepen naar de supermarkt en verplaatsten ons niet iedere keer in een 200 PK machine als we 2 blokken verder moesten zijn. Maar ze heeft gelijk: wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd!
Babyluiers gingen in de kookwas omdat wegwerpluiers niet bestonden. We droogden onze kleren aan de lijn en niet in een energieverslindende machine die continu 2000 watt verbruikt. Wind- en zonne-energie droogden onze kleren echt - vroeger in onze dagen. Kinderen droegen de afdankertjes van oudere broers en zussen en kregen geen gloednieuwe kleren. Maar de jonge dame heeft gelijk!
Wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd!
In die tijd hadden we - misschien - één tv of radio in huis en niet een op elke kamer. De tv had een klein schermpje ter grootte van een zakdoek en niet een scherm ter grootte van een kamerwand. In de keuken werden de gerechten gemengd en geroerd met de hand omdat we geen elektrische apparaten hadden die alles voor ons deden. Wanneer we een breekbaar object moesten versturen per post dan verpakten we dat in een oude krant ter bescherming en niet in piepschuim of plastic bubbeltjes folie. In die tijd gebruiken we geen motormaai-apparaat op benzine als we het gazon maaiden. We gebruikten een maaier die geduwd moest worden en functioneerde op menselijke kracht. Wij sportten door te werken zodat we niet naar een fitnessclub hoefden te gaan om op ronddraaiende loopbanden te gaan rennen, die werken op elektriciteit. Maar wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd.

Mensen namen de trein of een bus en kinderen liepen of fietsten naar school in plaats van hun moeder als 24-uurs taxi servicedienst te gebruiken. We hadden één stopcontact per kamer en niet een heel arsenaal aan stekkerdozen en verlengsnoeren om een dozijn apparaten van stroom te voorzien. En we hadden geen geautomatiseerde gadgets nodig om een signaal op te vangen van een satelliet die 2.000 mijl verderop in de ruimte hing zodat we contact konden leggen met anderen om uit te vinden waar de dichtstbijzijnde pizzatent zich bevindt.
Maar is het niet in-en-in triest dat de huidige generatie klaagt over hoe verspillend wij "oudere mensen" waren, gewoon omdat wij dat groene gedoe niet hadden in onze tijd?

Ingezonden door Lyda de Nie

VCC LIEF EN LEED

Zoals jullie weten bezoeken wij, Keety en Nel, VCC-leden bij lief en leed.
Telkens weer blijkt dat de leden onze bezoekjes zeer op prijs stellen en dat is natuurlijk fijn voor ons. Als je ziek bent of bent geweest en weer wat opknapt, is wat aandacht van onze vereniging waardevol en we proberen altijd de wens van de zieke, of het een kaartje, telefoontje, bloemetje of iets anders is, te vervullen. Wij hebben een verzoekje aan alle leden.
Soms duurt het wel heel erg lang voordat we horen dat een lid ziek is. Willen jullie ons daarom snel op de hoogte brengen als er iemand is die een bezoekje van ons wil ontvangen?
Ook voor feestelijke gebeurtenissen zijn we in!
Alvast hartelijk bedankt.

Keety Broeders en Nel van den Bos


LEESKRING ÉÉN


Deze Leeskring begon als leeskring één van de toenmalige Vereniging van Huisvrouwen in 1984 met 14 leden.
Voorafgaand aan de start werden er cursussen gegeven over functioneren van de bibliotheek, literatuur en gesprekstechnieken. Trudy Deetman, Gusta van Duin en Marijke Draijer startten onze leeskring waarna Marijke Draijer de leiding op zich nam. Marijke Draijer gaf het stokje in 1993 door aan Hinke Hylkema en zij gaf het in 2003 door aan Nieske Hekkert.

De bibliotheek verzorgde de boeken, het aantal was beperkt dus moesten we snel lezen en het doorgeven aan de volgende. In de vakantie periode werd er soms een dik boek gelezen zoals Eline Veere.
Documentatie moesten we opzoeken in bibliotheek, krantenknipsels of de encyclopedie. Hierna kwam het koffertje met boeken en documentatie!
Eén van de eerste boeken was ‘De verborgen bron’ van Helle Haasse en een van de laatste boeken ‘Déjà vu’ van Esther Verhoef.
Meer dan 30 jaar later, zo’n 300 boeken verder met gesprekken over het boek en de inhoud heeft ons veel goeds gegeven. Verschillende lustra hebben we gevierd met gezellige lunches en soms museumbezoek.
De leeskring heeft ons ook vriendschap gegeven in lief en leed. Maar daar het niet meer voor iedereen mogelijk is om deel te nemen aan de leeskring ochtend is voor ons de tijd gekomen om te stoppen. In juni is onze laatste leeskring ochtend met 4 leden.

Nieske Hekkert
Hinke HylkemaNORDIC WALKING

Elke dinsdagmorgen gaan we met de stokken een uur wandelen in het bos en daarna gezellig koffiedrinken. Uit bijgaande foto's blijkt dat stortbuien ons niet deren; we zijn echt stoere meiden. De stokken bleven in de auto en de paraplu's kwamen er uit. Van Geversduin door het bos naar De Kruisberg waar we door Irene en Truus getracteerd werden op koffie met iets erbij. Zij waren jarig geweest. (Misschien daarom de grote opkomst ondanks het weer?) De foto's zijn gemaakt met een telefoon door Lillian en Tineke.

Thea van den Bosch Kaag


Naar boven