Uitgelicht
Van De Programma Commissie.

DE OUDE KNEGT
Lezing over de korenmolen te Akersloot door de heer Co Kremer op woensdag 27 september van 14:00-16:00 uur in De Kern.

Aan de landelijke noordkant van Akersloot staat De Oude Knegt, een molen met een bijzondere geschiedenis.
Al in 1333 wordt er in documenten gesproken over een korenmolen en pas in 1817 is er sprake van “De Oude Knegt”.
In de loop der jaren raakt de molen ernstig in verval, maar ondanks de problemen wordt hij steeds weer opgeknapt. De komst van elektriciteit betekent het einde van commercieel malen op windkracht en de molen wordt niet meer gebruikt; er blijft maar een stompje over.


De eerste plannen voor herstel dateren van 1976, gemaakt door de heer Theo Visser. Samen met een grote groep vrijwilligers wordt de molen herbouwd; achter elk onderdeel zit een verhaal en dat maakt de molen ook zo bijzonder.
In het jaar 2000 krijgt De Oude Knegt de status van gemeentelijk monument.
Maar wat een pech, nog geen jaar later vliegt de molen door een verdwaalde vuurpijl in brand, de molen is verloren.

Na de ramp heeft de heer Theo Visser samen met een nieuwe ploeg vrijwilligers en professionele molenmakers de molen herbouwd. Ze hebben een prachtige replica neergezet, mooier dan ooit. Er wordt weer meel gemalen en iedereen kan weer genieten van deze mooie Zaanse molen, herkenbaar aan de vrolijke kleuren in de kap en witte wolkjes op de voorkant.
De Oude Knegt Gaat Nooit Verloren.

Belangstellenden zijn welkom. Zij betalen € 4,00, inclusief koffie of thee.

Attentie: Sinds kort is er ringleiding beschikbaar in het voorste deel van de grote zaal in De Kern! Laat snel de ringleidingvoorziening op uw hoorapparaten activeren bij de audicien.

Terug naar agenda.Japan "tussen yin en yang"

Lezing op dinsdag 17 oktober 2017 van 14:00 - 16:00 uur in De Kern.

Reizend met het openbaar vervoer zien we een land vol tegenstellingen.
Eeuwenoude tradities en moderne technieken gaan hier hand in hand. Zakenlieden bidden voor succes bij tempels, terwijl monniken met hun smartphones staan te bellen.
Naast metropolen met moderne architectuur komen we eeuwenoude dorpjes tegen met traditionele huizen met prachtige tuinen.
Nog steeds bestaat er een opleiding tot Geisha en kan men er slapen in een minshuku (B&B) op tatamimatten in een kamer met rijstpapieren schuifpanelen.
Bijzondere etiquette en gebruiken geven een aparte dimensie aan deze reis. Shinto, de oudste godsdienst van Japan bestaat naast het boeddhisme. Het hele leven is er van doordrongen.
Aan de hand van een multimediashow maakt u kennis met dit bijzondere land. Voor een voorproefje kunt u een kijkje nemen op onze website: http://www.lezingen-abspoel.nl

Terug naar agenda.

Naar boven