Wat geweest is


Dagtocht naar Texel

Met een volle bus vertrokken wij uit Castricum voor onze dagtocht naar Texel. Een mooie rit was het. We hebben nog heel wat bloeiende tulpenvelden gezien.
Van Den Helder is het maar twintig minuten varen naar Texel. Daar stapte een gids bij ons in de bus. Hij zou ons van alles over Texel vertellen. En dat heeft hij gedaan! Terwijl we met een rustig gangetje reden (harder konden we ook niet want de wegen zijn niet veel breder dan de bus) praatte hij maar door over b.v. de dijken die twee meter opgehoogd worden en de gemalen die aangepast worden aan de hogere waterstand. Over de vele bedrijven die er voor zorgen dat Texel redelijk zelfvoorzienend is. En over allerlei bijzondere huizen.
We zijn ook langs de begraafplaats van de Georgiers gekomen, die in de laatste oorlogsdagen hevig tegen de Duitsers gevochten hebben. Dit is iets wat niet zo algemeen bekend is.
Texel is 30 bij 15 km groot, maar we hebben echt alle uithoeken van het eiland gezien. De prachtige natuurgebieden, de mooie dorpen en niet te vergeten de ontelbare hoeveelheid schapen. Na de lunch konden we in Ecomare nog genieten van de zeehonden. Een dagje naar Texel is altijd leuk, maar met het prachtige weer van die dag was het gewoon een feestje.

Willy Hovenier

Op het kaartje zie je in lichtgrijs de route die we gereden hebben. De foto's zijn nu ook te bekijken. Klik hier.


Verslag excursie Marionettentheater Amsterdam 29 maart 2017.
Als je het Amsterdams Marionettentheater (AMT) binnenkomt, stap je meteen in de sfeer.
De koffie werd geserveerd in het theater dat donkerrood is ingericht en ook verder helemaal in een passende klassieke stijl en met sfeerverlichting. Ook de oprichter, de heer Hendrik Bonneur was klassiek gekleed en zijn snor en het strikje maakten het geheel áf! Dit is namelijk niet zomaar een marionettentheater, het is een klassiek muziektheater met houten acteurs in kostuums van zijde en fluweel en er worden opera’s gepresenteerd van diverse componisten.
Daarnaast is dit het enige klassieke marionettentheater in heel Nederland.
Wij kregen een inleiding in de geschiedenis van het marionettentheater. Deze kunstvorm is gebaseerd op het Griekse theater en is via Italië, Oostenrijk en Duitsland in Nederland terecht gekomen. De heer Bonneur is in Oostenrijk in de leer geweest en heeft dit theater 30 jaar geleden opgericht. Daarbij koos hij zijn eigen artistieke koers: voor het AMT is marionettentheater geen “opera-in-het-klein” maar een unieke, zeer specifieke vorm van muziektheater gericht op volwassenen én kinderen. (Diegenen die hierin geïnteresseerd zijn kunnen de ontstaansgeschiedenis van het marionettentheater op de website van het theater vinden.)
De poppen worden in eigen atelier gemaakt.
De koppen eerst van klei en als die aan de eisen voldoen worden ze nagemaakt in (linden-) hout. De kleding wordt met de hand genaaid, geborduurd en afgewerkt en voldoet aan de hoogste eisen. De kleuren worden zorgvuldig gekozen en zelfs de binnenkant is perfect. Voor elke voorstelling worden nieuwe poppen gemaakt, passend bij het verhaal en de sfeer. Ook aan de rekwisieten worden hoge eisen gesteld en ze worden zo beeldend mogelijk geproduceerd. Soms zelfs kunnen ook zij bewegen om hun rol in het spel te benadrukken.
De muziek van de opera’s wordt ingezongen door geselecteerde zangers. De poppen worden bespeeld door marionettenspelers die in het theater zelf zijn opgeleid.
Tijdens de rondleiding in het theater en het atelier kregen wij een beeld van het enthousiasme en het perfectionisme van het team van het AMT. Het enthousiasme werd zeker gedeeld door de deelnemers aan deze rondleiding. In plaats van 1 á 1,5 uur waren wij een kleine twee uur geboeid door wat wij te horen en te zien kregen. Wat een verrijkende ervaring. Het lijkt mij zeker de moeite waard om met de (klein-)kinderen eens een bezoekje te brengen aan dit theater.
José, dank je wel. Het was weer een zeer geslaagde excursie.
Ans de Wit – Boske

Ps Door de enorme belangstelling organiseert José eind mei deze excursie nogmaals.


Verslag Avondexcursie Amsterdam Licht Festival 11 januari 2017

Aan boord van de rondvaartboot hebben wij genoten van speelse, lichtgevende kunstobjecten, welke de aandacht vestigen op het historisch erfgoed van Amsterdam. In het oog springt het lichtgevend "vliegend tapijt", dat van touw is gemaakt en in werkelijkheid een traditioneel Noord-Hollands kapje symboliseert. Een knipoog naar de Nederlandse fietscultuur zijn de lichtgevende fietsframes, die her en der aan de kademuren zijn opgehangen. Het Scheepvaartmuseum en de Magere Brug zijn prachtig verlicht en de fonteinachtige constructies op de kades en in het water zijn mooi om te zien. En dat alles onder een bijna volle maan.

Kijk je tijdens een rondvaart bij daglicht vooral naar de prachtige panden aan de 17de eeuwse grachten, 's avonds wordt de aandacht vooral getrokken door het licht ín de panden, waar vaak fraaie plafonds en interieurs te zien zijn.
Een leuk initiatief, deze door José georganiseerde "Water Colours Cruise", waaraan 33 dames hebben deelgenomen. Ondanks het grote aantal deelnemers en de stormachtige, koude wind is de reis voortvarend verlopen.

Marijke

De Verbeelding van het Landschap
In november 2016 heeft Anja Kalis aan 16 deelnemers een cursus gegeven over “De verbeelding van het Landschap”. Deze cursus bestond uit drie lesochtenden en een excursie naar het Van Gogh Museum. De deelnemers aan deze cursus hebben zowel de lesstof als de docent gewaardeerd met gemiddeld een 8½.
De tentoonstelling in het Van Gogh museum laat voor het eerst de rol van Daubigny zien als grondlegger van het impressionisme. Hij was een van de belangrijkste landschapschilders. In de 19de eeuw trokken steeds meer schilders de natuur in om het landschap vast te leggen. Met zijn losse manier van schilderen en ongebruikelijke composities vernieuwde Daubigny het genre. Hij had grote invloed op impressionisten als Monet, Pisarro en Van Gogh.

Anja Kalis heeft in haar cursus de focus op het landschap in de schilderkunst verbreed. Zij heeft ons een indruk gegeven over de verbeelding van het landschap van de oudste tijd tot heden.
Soms mochten we een paar minuten kijken naar een afbeelding van een landschap en tevens luisteren naar mooie muziek.
Anja Kalis heeft ons laten genieten van haar vertelkunst en goede uitleg. Op veel evaluatieformulieren stond de opmerking: ”De cursus was te kort.”.
Tuin van Daubigny

Ina GorterLEZING OVER DE BERICHTGEVING OVER RUSLAND

Op vrijdag 25 november 2016 leek het of we in de collegebanken zaten bij Marie-Thérese ter Haar.
Zij wilde ons uitleggen waarom wij zo vaak een fout beeld hebben en krijgen van de Russen. Dat kon zij, omdat zij in Moskou had gestudeerd en sindsdien al 30 jaar deels in Moskou, deels in Nederland woont. In vogelvlucht belichtte ze de geschiedenis vanaf ca. 1990 in periodes. Vooral onder Jeltsin was Rusland een puinhoop; het land was bankroet.
In 2000 kreeg Rusland weer een sterke leider, Vladimir Poetin. Hij zorgde voor orde en stabiliteit. Maar anderzijds namen de spanningen met het westen toe. Marie-Thérese wilde niet persé haar visie opdringen, maar we werden wel een stuk wijzer hoe de media ons manipuleert.
Haar boekje “Zijn zij nou gek, of zijn wij het?” werd na afloop grif verkocht.


Tineke van Poppelen

VAN DE FIETSCLUB
De laatste maandag van de maand november 2016 was het weer prachtig zonnig weer. Als afsluiting van het fietsseizoen 2016 hadden we net als verleden jaar besloten te gaan lunchen bij van der Valk in Akersloot.
We hadden afgesproken bij het tunneltje achter de Bloemen; alleen Henny Sikkenk had een stevige griep te pakken en kon dus niet mee. Jammer Henny! Jeltje was er natuurlijk ook bij maar die kwam met de auto.

Onder het genot van een lekker glas wijn (alweer!?) gedoneerd door Carla Zwetsloot die de volgende de dag jarig was, hebben we heerlijk en gezellig gelunched.

Er was weer van alles, van soep en broodjes en salades en warm en koud buffet, tot heerlijke toetjes en koffie toe. Een aanrader voor een ieder die dat ook eens wil proberen.


Daarna nog een klein fietstochtje gemaakt in het zonnetje om een klein beetje de calorieën kwijt te raken, maar dat ging natuurlijk niet lukken. Op naar het volgende jaar 2017 met hopelijk weer een hele mooie lente en zomer om heerlijk te fietsen door ons mooie Noord Holland.
Loes Sloots

WESTERGASFABRIEK 11 oktober 2015 De excursie naar de Westergasfabrieken trok heel veel belangstelling. De 21 dames die mee gingen hebben heel veel gehoord en gezien. Het was een leuke en leerzame dag.

De gebouwen van de Westergasfabriek stammen uit 1885. Ze zijn gebouwd in de stijl van de Hollandse neorenaissance en worden architectonisch kunstwerken genoemd. (Persoonlijk herinnert de bouw mij aan de oude gebouwen die nog op Dijk en Duin te vinden zijn.)
De gasfabrieken in Nederland produceerden gas door steenkool te verhitten. Dit was een proces waarbij veel afvalstoffen vrijkwamen die vervolgens weer voor andere doeleinden werden gebruikt. Daarnaast ontstonden ook niet meer te gebruiken reststoffen waardoor het terrein behoorlijk vervuild raakte.
De gasproductie nam af omdat er gebruik gemaakt werd van gas van de Hoogovens en later van gas uit Slochteren. In 1967 werd de productie van gas gestaakt. Intussen is de bodem gesaneerd en worden terrein en gebouwen voor allerlei doeleinden gebruikt.
Onze gids, Chris van der Velde, vertelde ons veel over de productie van het gas en wat daar allemaal bij kwam kijken. Hij leidde ons rond langs en door diverse gebouwen zoals het fundament van de gashouder, het ketelhuis, het zuiveringshuis, het machinegebouw etc. Overal wist hij wel een verhaal bij te vertellen wat zijn rondleiding nog boeiender maakte.

Wist u bijvoorbeeld dat je in de halfronde uitbouw van de gashouder kunt logeren???? Er is daar een hotelkamer ingericht. Je moet wel een dikke portemonnee meenemen en niet bang zijn voor ratten…
Verrassend was, na een blik op de slaap- en badkamer gericht te hebben, dat je via deze aanbouw ineens in een immens grote ronde hal stond met een diameter van 53,8 m en een hoogte van 14,5 m en dat alles zonder pilaren. Dit was oorspronkelijk het fundament van de gashouder. Er worden hele grote evenementen gehouden.
Tijdens de rondleiding mochten wij ook een kijkje nemen bij de opbouw van Cinekid en de Kookschool. Dat zijn twee evenementen die op korte termijn plaats zouden gaan vinden. Ook kregen wij een beeld van de studio waar Pauw ’s avonds uitgezonden wordt. Precies dezelfde ruimte ernaast wordt gebruikt voor DWDD. Sommigen van ons zagen Matthijs van Nieuwkerk voor het gebouw rondlopen in zijn bermuda.

Het is mooi om te horen dat er hard gewerkt wordt aan het energieneutraal maken van het terrein en de gebouwen en dat er veel aandacht is voor recycling en het milieu.
Onze gids was zó enthousiast aan het vertellen dat hij ons in plaats van anderhalf, tweeëneenhalf uur heeft weten te boeien. Daarna ging iedereen op eigen gelegenheid verder. Menigeen vond wel een lunchplekje in een van de vele restaurantjes die ook in de diverse gebouwen zijn ondergebracht. Voor mij was dit bezoek aan de Westergasfabriek een bijzonder verrassende en boeiende ervaring. Dank je wel José voor deze interessante, uitstekend georganiseerde, excursie.

Ans de Wit - Boske

VAN DE FIETSCLUB

Het was de 12e september een heerlijke zomerdag om te fietsen, maar omdat het nogal warm was besloten we dat we door de duinen naar Egmond zee zouden fietsen. Daar is het tamelijk koel onder de bomen.
In Egmond hebben we de fietsen voor het dorp geparkeerd en hebben lekker in alle winkels gesnuffeld. Daarna wat drinken en als toetje een heerlijk ijsje gegeten bij de Italiaan op de hoek bij het strand. Dat was al heerlijk. Geen commentaar over de leiding! (grapje). Toen viel de tekst: "we kunnen hier straks wel wat gaan eten"!
Dat viel bij iedereen in goede aarde en na nog wat rond gescharreld te hebben en wat kleding gekocht -tenslotte zijn we toch vrouwen- streken we neer op het terras van Brasserie Santiago op het Pompplein. Een wijntje hoort erbij, dus lekker gegeten, koffie toe en toen toch maar weer naar huis. We waren om half acht weer thuis. Het was weer heel gezellig.

Loes Sloots.VAN BREL TOT PIAF

De dames van VCC waren in groten getale gekomen voor de lezing van de heer Fred Suring, op 18 mei, over Franse chansons.
De presentatie begon met enkele liedjes van zijn grote idolen, George Brassens en Francoise Hardy, waar toentertijd veel mannen verliefd op waren, hijzelf ook, bekende hij. Vervolgens het lied: ‘Je ne regrette rien' van Edith Piaf; wie kent dit niet, en het succesnummer ‘Nathalie' van Gilbert Becaud. Prachtige nummers en alles met de vertaling in het Nederlands.

De meeste indruk maakte een oude opname van Jacques Brel in L’Olympia' in Parijs met het nummer ‘Ne me quitte pas'. Hij zingt zo intens, hij weet iedereen te boeien. Het aparte geluid bij dit nummer was van de ‘Ondes Martenot'. Dit is, vertelde hij, een van de vroegste elektronische muziekinstrumenten, voor de meesten van ons onbekend, maar dit werd goed uitgelegd met een filmpje.
Na de pauze was het genieten van o.a. het nummer: ‘La Bohème' van Charles Aznavour en nog vele andere. Helaas kwam er een eind aan de presentatie. Wat zijn er toch veel goede chansonniers in Frankrijk, b.v. Yves Duteil of Michel Fugain en vele anderen. De heer Fred Suring heeft ons een geweldige middag bezorgd door zijn enthousiasme en liefde voor de franse muziek.
Na afloop bleef iedereen nog napraten met een drankje en hapjes.
Marja Aarsman

VLINDERS


Op 20 april heeft mevrouw Joke Stuurman-Huitema een lezing gegeven over vlinders met de titel: “ van Morgenrood tot Avondrood”.
Mevrouw Stuurman heeft als hobby natuurfotografie en zij vertelde ons dan ook over de vlinders aan de hand van prachtige eigen gemaakte foto’s.
Aan de uiteindelijke vlinder gaan een aantal stadia vooraf. Van eitje naar rups, van rups naar pop en van pop naar vlinder. Een rups leeft soms 2 tot 4 jaar, een vlinder 10 dagen tot 9 maanden. Een vlinder komt gekreukt uit de pop, pompt dan lichaamsvocht in de vleugels waardoor hij kan vliegen.
Zij zijn onder te verdelen in dag en nacht vlinders. Zoals de naam al zegt zien we de dagvlinders overdag, maar niet alle nachtvlinders zien we alleen ’s nachts. Sommige zijn er ook overdag. Wel kunnen we ze onderscheiden door het “knopje” wat de dagvlinder aan het uiteinde van zijn antenne heeft.
In Nederland zijn momenteel ruim 50 soorten dagvlinders onderverdeeld in 5 families. Dit zijn: de familie van de Dikkopjes, de Grote Pages, de Witjes, de Blauwtjes en de Aurelia. Er zijn zo’n 2200 nachtvlinders, die zijn verdeeld in 17 families, de bekendste zijn de Boorders, de Spinners, de Spanners en de uilen.


Mevrouw Stuurman gaat veel op onderzoek uit in de natuur. Vindt zij dan een bijzondere rups of pop dan neemt zij die mee naar huis. Thuis kweekt zij hem op onder glas en fotografeert alle stadia. Is het eenmaal een vlinder dan brengt zij die terug naar de vindplaats, zodat hij in de natuurlijke omgeving kan verder leven.
Erg indrukwekkend was de foto van het gespannen witte laken waar zij ’s nachts grote lampen op laat schijnen. Hier komen heel veel vlinders en insecten op af, waar zij dan weer foto’s van maakt. Mede door deze foto’s en de vlotte presentatie was het een mooie middag.
Mevrouw Stuurman berichtte ons dat zij het ook een zeer aangename middag had gevonden met gezellig publiek.
Hebt u de lezing gemist of wilt u de foto’s nogmaals bekijken? Zij heeft een website. ( www. jokestuurmannatuurfotografie.com)

Geke HubbelingDE GESCHIEDENIS VAN DE TUINARCHITECTUUR IN EUROPA


Wat de heer E. Rouffaer ons vertelde en liet zien, over de vele soorten tuinen in Europa, werd door 45 leden aandachtig beluisterd. Van het paradijs tot de vele landschapsstijlen en omheinde tuinen, met watervallen, beelden en folly's.*
Tuinen zijn een bezwering van de natuur. Door aarde, licht, lucht en water. In parken op een bankje en in tuinen beleef je schoonheid, bezinning, ontspanning, plezier, kun je nadenken en genieten. De geuren en kleuren geven je weer energie. Engelse tuinen zijn prachtig omdat daarin de geometrie bewust ontbreekt. Elk seizoen is weer nieuw, Prachtig!!!
Het was een interessante powerpointpresentatie en een leerzame middag. Het was genieten van veel schoonheid.
Truus Heine.

* een folly (Engels voor dwaasheid) is een bouwwerk dat met opzet nutteloos of bizar is.

Naar boven